Min största svaghet

Download PDF

Få dagar passerar här i livet utan att jag reflekterar och funderar över vem jag är. Hur ska jag vara? Hur ska ”man” vara?
Vad har jag för svagheter? Vad har jag för styrkor? Vad kan jag göra bättre? Vad kan jag tänka på?

Just det här med svagheter var något jag snöade in mig på här om dagen då jag av oförklarlig anledning (som i de flesta fall när man låter tanken skena iväg) gled in på jobbintervjuer. Vid en jobbintervju brukar en av standardfrågorna vara:
Kan du nämna tre styrkor och tre svagheter hos dig själv? (En fråga som för övrigt kan tyckas vara rätt meningslös. För som svar säger man alltid en svaghet som på något sätt även kan tolkas som en styrka – naturligtvis. Har svårt att tänka mig att någon rapar upp: Jag är lat, jag brukar komma sent till jobbet, och jag är väldigt oengagerad. Som sina svagheter?)

Men hur som helst, vad är då mina svagheter? Eller snarare.. vilken är min största svaghet?

Efter en hel del självrannsakan har jag kommit fram till att det är ”att avsluta saker”. Jag är bra på att starta saker, men känner att jag på något sätt ”tappar farten” med tiden. Elden blir till glöd och jag får svårare och svårare att motivera mig.

Om man kan identifiera sina svagheter kan man också jobba på dem, och det gör jag dagligen. Om några år hoppas jag kunna stryka denna från min lista.

Att ändra beteenden och egenskaper hos sig själv är ingen enkel sak. Anledningarna till att vi beter oss som vi gör ligger djupt och komplext förankrat i våra referensramar, upplevelser, värderingar och prioriteringar.

Posted in: Okategoriserade |

7 thoughts on “Min största svaghet

 1. orkar man inte jobba bort den så kan man istället se till att bara ihop sig med någon som gillar att det man själv är dålig på tex. att avsluta saker
  alla är vi bra på nått och ett sätt är att se det är att bli ännu bättre på det man är bra på..

 2. Kul inlägg!

  Jag brukade vara brutalt ärlig när de bad om svagheter. Sade saker som ”mja, ofta känner jag att rätt mycket folk är ruskigt obegåvade och har hamnat på helt fel plats i arbetslivet. Jag stör mig ofta på saker jag känner är meningslösa – som telefonförsäljare och sånt skit. Jag tröttnar ganska fort på projekt, så det gäller att lobba upp många nya ganska ofta.”

  Det var kanske inte bästa strategin för att få första bästa jobb, men det jobb jag till slut fick hade full acceptans för mina inbyggda svagheter.

  Det visade sig vara värt mycket på längre sikt.

 3. Jag brukar köra med att mina svagheter inte kommer att påverka mig på jobbet och jag arbetar med att vända dom till positiva egenskaper.

  Det där med att brinna för ngt i början och sedan ha svårt att avsluta är nog oxå en av mina svagheter. Men nu börjar jag lära mig hur jag tror att jag skall hantera det. Precis när jag börjar känna att energin för ett projekt börjar dala så avbryter jag det helt och hållet….jag låter det vila ett tag…jag lämnar det till en mognadsprocess som får ligga och gro ngn stans i bakhuvudet . Och till slut brukar gnistan komma tillbaka. Men oftast beror den försvunna gnistan på att jag stöter på ett problem som jag inte vet hur jag skall lösa. Och jag tror ju starkt på att allt har en lösning det gäller bara att hitta den….och det kan ta ett tag.

 4. Allt som är nytt är spännande, när det inte är nytt blir det inte lika intressant. Tror att nästan alla bär på denna svaghet.

 5. Att aldrig komma i mål så att säga gäller de flesta. Läste någonstans om att man i snitt lämnar 25% av ett fullbordat åtagande (!)…

  Vad gäller svagheter (eller mindre starka sidor som någon utryckte det) så skall man inte skämmas för att man har några, det har ju alla och är man medveten om dem så jobbar man på att förbättra dom…

 6. Pingback: Mattias Järnhäll » Blog Archive » Kreativ problemlösning

 7. Min Coach gave mig som hemuppgift ett analys som heter Swort som jag ska ta med mig till nästa möten, jag funderar och funderar, försöker utvekla mina persoliga sidor och svara på frågorna i analys.
  Men hur själv ta man fram och föklara ens starka sidor, hotbilder, möjligheter och svagheter?
  hjälp snälla!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>